Ведра организира Втори Традиционен Събор Проспан в странджанското село Бръшлян

За втора поредна година Ведра Интернешънъл срещна лекари от всички краища на България в китното село Бръшлян в полите на Странджа. Първият есенен дъжд не сломи ентусиазма на гостите и повече от 200 медици, облечени с красиви фолклорни костюми от различни области, се включиха в Научен Събор Проспан. Освен богата фолклорна програма, компанията представи и последни новости в лечението на кашлица и бронхит.

Мястото на събора не е случайно, а е избрано от Ведра заради лековития въздух и името на селото, което съвпада и с основната съставка на продукта Проспан. Сухият екстракт от листата на бръшляна се използва за симптоматично лечение на хронични възпалителни бронхиални заболявания и остри възпаления на дихателните пътища.

По стара странджанска традиция двамата изпълнителни директори на Ведра – г-н Диан Димов и г-жа Теодора Петрова, посрещнаха гостите с вкусни питки, омесени от бабите на Бръшлян. Очаровани от неповторимата атмосфера на архитектурния и исторически резерват, лекарите се включиха в уъркшоп по странджански народни танци с фолклорен състав „Настроение“-Малко Търново под съпровода на оркестър „Жерава-Бургас“. Посетиха Килийното училище и Етнографската къща-музей и участваха в характерна странджанска седянка с типични за района фолклор и танци. Гостите се присъединиха и към уъркшопа по странджански занаяти в Селскостопанския музей на традиционното земеделие в селото, като всеки от тях изработи собственоръчно цвете от филц.

В края на събора Ведра отличи и награди гостите с най-оригинални носии на Традиционен събор Проспан в село Бръшлян. Всички лекари отнесоха със себе си по късче магия от Странджа и си обещаха да се върнат отново през следващия септември.