Водещи специалисти от България, Румъния, Германия и Израел взеха участие в в дискусионен панел на тема КОВИД-ВАКСИНАЦИИ, ФЕРТИЛИТЕТ И БРЕМЕННОСТ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ

На 22 април фармацевтичната компания Ведра Интернешънъл събра водещи специалисти от България и чужбина в онлайн дискусионен панел на тема КОВИД-ВАКСИНАЦИИ, ФЕРТИЛИТЕТ И БРЕМЕННОСТ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ, който се излъчи на живо в 6 държави.

Разговорите за ваксините винаги са били полярни, а когато темата се свърже с бременността и децата, възникват още повече притеснения и въпроси. Затова Ведра предостави уникалната възможност на медицинските специалисти да получат солидна научна база от информация по темата от забележителни учени, както и споделен практически опит и различни гледни точки от водещи специалисти от България, Румъния, Германия и Израел. Ведра не произвежда и не предлага ваксини, но има мисия да бъде част от прозрачна и неутрална дискусия по въпросите за здравето, за да може всеки лекар, фармацевт и пациент да вземе максимално информирано решение.

Ето част от споделената информация от специалистите по време на уебинара, а пълният запис можете да гледате във видеото по-долу:

Вирусологът проф. Аргирова обясни, че щом КОВИД вирусът продължава да живее и да се разпространява между нас, мутациите са неизбежни.

„Идеята на ваксините и на имунизацията е да го направим бързо, възможно най-бързо, ние да сме преди мутантите. Ето затова се говори толкова много за ваксиниране (…). Бих искала всички да разберат колко е важно това, (…) в противен случай, ако ние продължим да го пускаме – както в момента правим – да се разпространява, той ще продължава да мутира.“ А при нови мутации, ваксините може да не бъдат толкова ефективни.

Това, което всъщност трябва да се направи, е наистина една бърза ваксинация, която ще бъде последвана от следващи варианти на ваксини“ потвърждава също и имунологът от БАН проф. Хайрабедян. Учените също така изтъкнаха важността на това да поддържаме имунната си система в ред, тъй като така ще затрудним вируса да се размножава и да мутира.

Д-р Румен Велев, член на Експертният съвет по акушерство и гинекология в България сподели, че по време на бременност в тялото на жената настъпват определени промени, които са благоприятни за бременността, но точно те се оказват неблагоприятни ако настъпи инфекция с КОВИД-19 или с друг вирус и тя протича по-тежко.

Д-р Йорданова, която практикува акушерство и гинекология в Зиген, Германия, съобщава, че там все още няма генерална препоръка за ваксиниране по време на бременност поради липсата на експериментални данни. „Препоръчва се ваксината в детеродна възраст, когато на жената й предстои забременяване, но разбира се да се изчакат 3 месеца след ваксинация, тогава вече да настъпи планирането на забременяването. Също така има препоръка към кърмещи жени“  Причината е, че рискът от тромбоза е доста по-висок в периода след раждането.

В Израел са ваксинирани повече от 5 милиона души с две дози от 9 милиона население – това са 98% от хората над 70 год възраст и около 75% от хората над 20 годишна възраст и резултатите са видими. Д-р Амос Бер, акушер-гинеколог и автор на Израелското ръководство за бременност и раждане сподели, че английският вариант на вируса и причиненото от него увеличаване и на заболеваемостта при бременните е накарало жените сами да започнат да питат за ваксинация.

Проф. д-р Раду Владареану, Председател на Румънското дружество по акушерство и гинекология съобщи, че Румъния скоро ще достигне около 5 милиона ваксинации, като повечето хора предпочитат РНК ваксините.

Още през януари, Румънското дружество по акушерство и гинекология разработва ръководство за препоръка на ваксинация към бременни жени и в момента бременните и кърмещите са включени към групите хора във висок риск от заразяване или тежко протичане на болестта и за които достъпът до ваксини трябва да е приоритетен.  Повечето бременни в Румъния са ваксинирани с РНК ваксини, но в продължава също и ваксинацията с аденоваксините / векторните ваксини.

До момента по-различни от обичайните реакции след ваксинация не са наблюдавани при бременните, споделиха участващите специалисти.

Гледайте цялата диксусия, за да получите пълната информация: