Ведра събра 120 лекари на научен събор в село Бръшлян

В началото на есента Ведра Интернешънъл събра 120 лекари от цялата страна в сърцето на Странджа планина. Като домакин на „Научен събор Проспан в село Бръшлян“, община Малко Търново, компанията представи пред медиците последните иновации в лечението на кашлица и бронхит.

Двамата изпълнителни директори на Ведра – г-жа Теодора Петрова и г-н Диан Димова посрещнаха и приветстваха гостите, облечени в традиционни странджански носии.

Изборът на мястото на срещата не беше случаен, тъй като сухият екстракт от листата на бръшляна се използва за симптоматично лечение на хронични възпалителни бронхиални заболявания и остри възпаления на дихателните пътища. Екстрактът е и основна съставка на продукта Проспан. Освен това енергията и въздуха в района около село Бръшлян повлияват благоприятно лечението на астма и други заболявания на горните дихателни пътища.

С разрешение на кмета на община Малко Търново – г-н Илиян Янчев живописното село Бръшлян се преименува за един ден в село Проспан. Дрес кодът за всички гости на събора беше автентично фолклорно облекло. Така лекарите, облечени в носии от различни региони, пяха и танцуваха заедно със самодейните състави на село Бръшлян и град Малко Търново – „Магда Пушкарова“, „Филек“, „Преображение“ и „Бръшлян“ под съпровода на тъпан и гайда. Специално приветствие към гостите отправи баба Сийка, коренна жителка на село Бръшлян. Бяха представени различни обичаи от Странджа.

Освен че се потопиха в магията на местния фолклор и се насладиха на оригиналната архитектура, лекарите се разходиха по малките калдъръмени улички на селото и опитаха странджански био ястия.