Традиционният научен и фолклорен събор Проспан в село Бръшлян продължава 5 дни по случай 20-годишнината на продукта в България

По случай 20-годишнината на Проспан в България, тази година традиционният научен и фолклорен събор в село Бръшлян продължи цели 5 дни. За трета поредна година село Бръшлян се превръща в село Проспан в чест на основната съставка в продукта и събира водещи медици на едно истински специално събитие. Над 700 лекари и фармацевти от цялата страна и Македония празнуваха с Ведра юбилея на висококачествения фитопродукт за кашлица и бронхит в мистична Странджа и се потопиха в богатото културно наследство на региона.

Научният и фолклорен събор Проспан в село Бръшлян за пореден път доказа силата на природата и предимствата на рационалната фитотерапия чрез споделения опит на специалистите и общопрактикуващите лекари за третирането на кашлица и бронхит с Проспан. Сиропът се е превърнал в истинска класика в лечението на проблеми на дихателните пътища и предпочитан подход в работата на медиците. Именно качествата на продукта и най-вече неговата безопасност и ефективност успяват да спечелят доверието на лекарите вече 20 години и да съберат толкова много експерти на събора всяка есен.

Освен полезната информация и интересните представяния на историята и научно доказания четворен ефект на екстрактът от бръшлян в Проспан, още много изненади очакваха гостите на събора. Музикалната китка от странджанския бит и фолклор, танцовото надиграване, традиционните местни ястия и красивата архитектура на историческия резерват допринесоха за автентичната атмосфера на събитието. Много от лекарите дойдоха облечени с великолепни народни носии в духа на фолклорния събор. Всички се включиха в типичните игри, наречени „Филеци“ за здраве, късмет и благоденствие и запяха химна на Странджа със специално написания за юбилея куплет за действието на Проспан. Ведра имаше честта да посрещне на научния събор и кмета на Малко Търново, г-н Илиян Янчев, който запя заедно с музикантите химна на Странджа „Ясен месец веч изгрява“ и поздрави всички гости събитието.

Българските традиции и любов към природата се сляха с природните сили на патентования екстракт от бръшлян в Проспан и традицията в лечението на кашлица и бронхит за един незабравим научен и фолклорен събор.