Научен и фолклорен събор Проспан в село Бръшлян 2019: среща на родовете

В края на септември историческото село Бръшлян отново се превърна за ден в село „Проспан“ по случай четвъртия ежегоден научен и фолклорен събор, посветен на популярните и предпочитани от лекарите, фармацевтите и потребителите продукти за кашлица Проспан.

Всяка година събитието е с нова и интересна програма и този път също не беше изключение. Научната сесия запозна присъстващите с новостите в третирането на респираторни заболявания и с новия гайдлайн на Немското пулмологично дружество, който препоръчва използването на специалния екстракт от бръшлян EA575 (Prospan) за лечение на кашлица при възрастни пациенти, а специален гост лектор за Проспан беше проф. Мирослава Бошева. Събитието продължи и с интересни презентации и споделен опит от д-р Найден Петров и доц. Ружа Панчева. 

Съборът продължи под наслова „Среща на родовете“, където гостите заедно се потопиха в непреходната мъдрост и духа на историята и споделиха своя опит и знания както за работата с Проспан и Исла, така и за поверията и обичаите от родния си край. Изненади имаше много – играта „С Ведра печелиш, с Ведра не губиш“ с Къци Вапцаров, уъркшопи с традиционни занаяти, специалната фолклорна програма на ансамбъл „Ведра“, състоящ се от служители на компанията, както и музикалната новинарска емисия на ТВ Ведра, която представи сензационни новини от света на медицината и фармацията. Вечерта завърши с празнични фойерверки и специално Исла караоке, където всеки имаше шанса да демонстрира своя здрав глас от здраво гърло. Събитието отново беше уважено от кмета на Малко Търново, г-н Илиян Янчев.